Hoi! Mijn naam is Natasja van Sheepy.cc en ik ben door Judith uitgenodigd om te schrijven op haar blog over onze schapenvachten enΒ het proces van het looien! Spannend, want ik heb nog nooit eerder een gastblog geschreven, dus het is een primeur ;).
Het ontstaan van sheepy.cc
Verschillende rassen
In ruim één jaar tijd is ons assortiment van enkel schapenvachten van het Romanov schaap, een Russisch schapenras dat onder andere veel in Tsjechië te vinden is, uitgegroeid met vachten van diverse schapenrassen. Zo hebben wij:
– Tibetaanse schapenvachten van het Tibetaanse Argali schapenras welke leeft op het Tibetaans plateau en de Himalaya,
-Albaanse schapenvachten van het Ruda schapenras wat voornamelijk leefzaam is in KroΓ€tie en AlbaniΓ«
-Zweedse schapenvachten zoals de vacht van het GutefΓ₯r schaap en het Gotlandpelsschaap
-de IJslandse schapenvachten afkomstig van IJsland.
Diervriendelijk?
Maar wat is dan precies βlooienβ?
Looien is het proces van restafval naar een schapenvacht of leer. De eerste en belangrijkste stap is het stabiliseren van de huid met vacht door deze te conserveren. De schone en gevilde huid wordt geconserveerd in pekel, een combinatie van water en zout, zodat het op transport kan naar de looierij. Dit zijn veelal looierijen in Duitsland, TsjechiΓ«, Slowakije en Polen omdat in Nederland geen looierijen meer bestaan. Voor ons is het zeer belangrijk dat onze schapenvachten gelooid worden binnen Europa op ecologische/plantaardige wijze. Buiten Europa worden vachten namelijk gelooid waarbij de arbeidsomstandigheden slecht zijn en zware metalen worden gebruikt en hier staan wij niet achter. Eenmaal bij de looierij aangekomen begint het bewerken van de dierenhuid βlooienβ. Door het looien worden de eiwitten in de huid onoplosbaar gemaakt. Daarna wordt de huid met vacht ingevet en eventueel nagelooid of geverfd. Vervolgens wordt de huid gedroogd en daarna bevochtigd met vochtig zaagsel. Na dit proces wordt de huid onthard in een daarvoor bedoelde machine. Hierna wordt het inmiddels geproduceerde leer bijgeslepen en wordt het leer met vacht verder gedroogd. Vervolgens wordt de vacht geborsteld en de huid nog verder gedroogd met houtmeel en de vacht gladgestreken.
Maar dan heb je ook wat
De prachtige schapenvacht die na het looien overblijft is comfortabel, helend door de van nature aanwezige lanoline (wolvet), warmte regulerend, antibacterieel en zelfreinigend. Naast het comfort wat een schapenvacht biedt is het ook nog eens ontzettend gaaf in je interieur! Momenteel merk ik dat de IJslandse schapenvacht echt heel erg in trek is. Met name de grijze IJslanders welke tevens het schaarst zijn. Dit komt omdat acht procent van alle IJslanders een grijze vacht heeft. Twaalf procent is Bruin en de overige tachtig procent is wit of gevlekt. Dus heb je een natuurlijke grijze IJslandse schapenvacht dan mag je van geluk spreken dat jij dit pronkstuk in huis hebt!
Het onderhoud van jouw Sheepy
Een sheepy kopen met korting!
Ik hoop dat ik jullie een stukje wijzer heb kunnen maken over het proces hoe een schapenvacht wordt gemaakt en Sheepy.cc hebben leren kennen. Judith en ik willen jullie graag een kortingscode aanbieden voor een Sheepy naar keuze in onze webshop. Met de code huizedopxsheepy krijg je t/m vrijdag 1 december 15% korting op alle schapenvachten. En zit jouw vachtje er niet tussen? Schroom dan niet en start een chat met mij, ik help je graag! We hebben namelijk net bij de looierij onze nieuwe, prachtige, natuurlijke, grijze IJslandse schapenvachten opgehaald.
Lieve groet, Natasja
Interessant artikel, nooit geweten hoe het hele looiproces van een schapenvacht werkt. Erg mooie schapenvachten en mooi gefotografeerd in de sneeuw!
Bedankt voor het delen van dit artikel over hoe schapenvachten verwerkt worden. Ik geloof ook dat veel mensen geΓ―nteresseerd zijn in waar hun vacht vandaan komt. Ik ga het artikel ook even doorsturen naar mijn zus die ook graag nog een schapenvacht wil kopen.