De meeste mensen zijn zich wel bewust van het belang van een goede beveiliging van hun computer en smartphone. We gebruiken deze apparaten dagelijks en bewaren er veel vertrouwelijke gegevens op. Computers en smartphones worden dus netjes uitgerust met antivirussoftware en regelmatig geΓΌpdatet. Maar de moderne mens heeft meer apparaten in huis die met het internet verbonden zijn. Ook deze zogenaamde IoT-apparaten moeten goed beveiligd worden.

IoT-apparaten

IoT staat voor Internet of Things. In het Nederlands spreken we ook van Internet der Dingen. Het omvat alle apparaten die met het internet zijn verbonden en onderling kunnen communiceren. Je smartphone valt daaronder, maar ook andere slimme apparaten, zoals slimme thermostaten, slimme speakers, slimme alarmsystemen, gameconsoles en Smart Tv’s.

Digitale veiligheid in huis

Elk apparaat dat is verbonden met het internet is een potentieel doelwit voor cybercriminelen. Omdat we steeds meer slimme apparaten in gebruik nemen, neemt het aantal cyberaanvallen en hackpogingen toe. Dat veel slimme apparaten niet of onvoldoende beveiligd zijn, maakt het er niet beter op. De kans dat een cybercrimineel toegang krijgt tot je slimme alarmsysteem of Smart TV is dus best reΓ«el.

Digitale beveiliging in huis

De beveiliging van IoT-apparaten begint met een veilige internetverbinding. Door een VPN te installeren op de router bescherm je in één klap alle apparaten die eraan gekoppeld zijn. Alle data worden vanaf nu via een versleutelde tunnel naar een VPN-server geleid. Hackers kunnen deze data niet meer onderscheppen. Na encryptie, waardoor hackers ze ook niet meer kunnen lezen, worden de data naar de uiteindelijke ontvanger gestuurd.

Onder een goede beveiliging vallen ook sterke wachtwoorden en tweefactorauthenticatie. Elke app en elk apparaat moet een eigen, uniek en moeilijk te raden wachtwoord hebben. Dit wachtwoord moet ook regelmatig gewijzigd worden. Nog beter is het om tweefactorauthenticatie in te zetten. Naast een wachtwoord heb je bijvoorbeeld ook gezichtsherkenning of een vingerafdruk nodig om in te loggen.

Privacy

IoT-apparaten verwerken ontzettend veel vertrouwelijke gegevens. Adverteerders hebben daar veel geld voor over. Vaak is het voor mensen niet duidelijk welke gegevens er verzameld worden, door wie en met welk doel. Maar vertrouwelijke gegevens kunnen ook in handen vallen van cybercriminelen. Ze kunnen daarmee makkelijk identiteitsfraude plegen. Via een gehackte slimme speaker of Smart TV kunnen ze zelfs hele gesprekken afluisteren. Of je via de ingebouwde camera letterlijk in de gaten houden.

Lees daarom steeds de privacyvoorwaarden door, voor je ermee akkoord gaat en het IoT-apparaat in gebruik neemt. Een VPN biedt ook op het gebied van online privacy een grote mate van bescherming. Je eigen IP-adres, te achterhalen door op β€˜mijn IP’ te zoeken, wordt namelijk afgeschermd door dat van de VPN-server. Zo kan niemand meer zien dat jij de oorspronkelijke verzender bent geweest van de (gecodeerde) data.

Cyberaanvallen en datalekken

Voorbeelden van cyberaanvallen zijn DDoS-aanvallen, phishing, aanvallen met gijzelsoftware en malware. Als gevolg van deze aanvallen kunnen ook datalekken ontstaan. Daarbij komen grote hoeveelheden inloggegevens en andere persoonlijke gegevens op straat te liggen. Hackers krijgen deze gegevens graag in handen.

Cyberaanvallen zijn niet altijd te voorkomen. Maar de kans op schade kun je wel verkleinen door goede antivirussoftware te installeren op alle IoT-apparaten. Zorg ervoor dat je de software regelmatig updatet, vooral als dit niet automatisch gebeurt. Elke update kan belangrijke beveiligingsmaatregelen bevatten. Het periodiek wijzigen van je wachtwoorden maakt eerder gelekte wachtwoorden voor cybercriminelen ook waardeloos.

Tip: Wil je niks missen en altijd up to date zijn? Schrijf je dan nu in en je wordt regelmatig op de hoogte gehouden van interieurtips, hotspots, nieuwste trends etc.:

Vorig artikelWat kost een warmtepomp?
Volgend artikelTips voor een sfeervol interieur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.