Hoewel we in Nederland over het algemeen een gematigd klimaat hebben, kunnen we toch te maken krijgen met behoorlijke wisselende temperaturen. Om het ook in de winter thuis behaaglijk te kunnen laten zijn, zijn woningen behoorlijk degelijk gebouwd. De afgelopen decennia heeft echter de ontwikkeling van woningen zeker niet stilgestaan. De bouweisen zijn verscherpt omdat het energieverbruik verminderd moet worden en omdat mensen hogere eisen stellen aan comfort. Veel oudere woningen voldoen nog niet aan deze eisen. Je woning verduurzamen is een stuk urgenter geworden door diverse oorzaken, maarΒ  wat zijn de kosten en hoeveel kun je ermee besparen?

Waarom het nu de ideale tijd is om energiebesparende maatregelen te nemen

Het belang van verduurzaming is zeker niet iets nieuws. Er zijn echter wel diverse redenen waarom het juist nu de ideale tijd is om energiebesparende maatregelen te nemen. Ten eerste zijn er de onlangs fors gestegen energietarieven. Heb je bij je energieleverancier de tarieven vastgezet voor een aantal jaar en loopt dit contract nog niet snel af? Dan is er niet zo veel aan de hand. Mensen met variabele tarieven, of bij wie het contract afliep, kregen de afgelopen maanden echter wel te maken met fikse stijgingen van hun maandbedrag.

Daarnaast willen zowel hypotheekverstrekkers als de overheid de verduurzaming van woningen stimuleren. Diverse banken bieden bijvoorbeeld een zogenaamde duurzaamheidskorting aan op je hypotheek, als je woning voldoet aan bepaalde duurzaamheidseisen. Ook zijn er ruime(re) financieringsmogelijkheden wanneer er energiebesparende maatregelen getroffen worden. Aangezien veel woningen ook nog eens flink zijn gestegen in waarde de afgelopen jaren, kun je de overwaarde gebruiken om te verduurzamen.

De overheid stimuleert je ook om je woning te verduurzamen door middel van subsidies. De meest belangrijke is waarschijnlijk de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Zo kun je onder meer duizenden euro’s terugkrijgen als je een warmtepomp of zonneboiler laat installeren, en kun je subsidie krijgen voor het nemen van isolatiemaatregelen. Ook kun je nog steeds de btw terugvragen bij de plaatsing van zonnepanelen.

Je woning verduurzamen | investeren en besparen

Je woning verduurzaam je om minder energie te verbruiken en zo je CO2-uitstoot te verminderen. Ook levert het in veel gevallen meer wooncomfort op. Bij de beslissing om wel of geen maatregelen te nemen, spelen natuurlijk ook de investering en besparing mee. Wat is de terugverdientijd, en weegt de besparing op tegen de kosten? Om hierachter komen, vind je hieronder indicaties hiervan.

Spouwmuurisolatie

De gevels isoleren door middel van spouwmuurisolatie vraagt relatief gezien de kleinste investering. Bij een tussenwoning kost het 800 euro, en bespaar je 260 euro per jaar. In geval van een hoekwoning gaat het om een investering van 2.100 euro, waarmee je jaarlijks 700 euro bespaart. Voor een vrijstaande woning tot slot is de investering 3.100 euro, en de jaarlijkse besparing 1.000 euro.

Je woning verduurzamen door dakisolatie

Dakisolatie levert in veel gevallen de grootste energiesparing op. Isolatie van het dak is overigens vaak alleen maar nodig bij huizen die gebouwd zijn voor 1991. Een plat dak isoleren laat je het best aan een professional over.

Bij een schuin dak kun je ook prima zelf aan de binnenzijde isolatie aanbrengen. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten. Bij een schuin dak van een verwarmde zolder moet je denken aan een investering van 1.100 euro als je zelf aan de slag gaat, en 5.300 euro als je de klus laat uitvoeren. Het levert in beide gevallen een jaarlijkse besparing van 800 euro op.

Het isoleren van een schuin dak van een onverwarmde zolder kost ook 1.100 euro als je zelf aan de slag gaat, en 2.900 euro als je de klus laat uitvoeren. Het levert een jaarlijkse besparing van 450 euro op.

Het laten isoleren van een plat dak tot slot kost ongeveer 3.700 euro, maar je bespaart er ook 700 euro per jaar door.

Triple glas of HR++ laten plaatsen

Een laatste energiebesparende maatregelen is het laten plaatsen van HR++- of triple glas. Dit is vooral interessant als je nu nog ramen met enkel glas hebt. Laat je ramen vervangen door HR++-glas dan kost dat 3.100 tot 4.700 euro, maar levert het jaarlijks ook een besparing op van 300 tot 450 euro. Kies je voor triple glas dan kost dat 8.400 tot 12.700 euro. Hiermee bespaar je vervolgens wel 380 tot 550 euro per jaar. Als je voor triple glas kiest, wordt overigens ook aangeraden gelijk goed isolerende kozijnen te laten plaatsen.

Vraag meerdere offertes op, kijk welke voordelen er zijn in de vorm van subsidies of speciale hypotheekvoorwaarden, en je kunt starten met verduurzamen!

Vorig artikelEen nieuwe boxspring, onze tips en ervaringen
Volgend artikelDe derde HUIZEDOP collectie bij Kruidvat is een feit!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.